(untitled) (PANGEEA, 2025)
Influenţa mediului asupra comportamentului uman este analizată prin mecanismele de interacţiune dintre ereditate şi mediu. Studiile de genetică a comportamentului descriu relaţii între mediul comun, mediul specific şi interacţiunea ereditate-mediu, evidenţiind modul în care mediul poate modifica fenotipul şi comportamentul. Exemplele includ variaţii de inteligenţă, anxietate şi comportamente problematice, influenţate de mediul familial, şcolar sau social. Concluziile relevă faptul că atât ereditatea, cât şi mediul contribuie la formarea individului, iar interacţiile dintre aceşti determinanţi pot amplifica sau diminua efectele.