(untitled) (PANGEEA, 2025)
Articolul prezintă Muntele Găina în context geografic, geomorfologic și climatic al Munților Apuseni, evidențiind relieful cu o culme principală în jur de 1.400 m, vârfuri precum Rotunda și Găina, condițiile climatice, regimul hidric și diferențele de microclimat între versanți. Se descriu așezările, activitățile umane montane (agricultură, pădure, minerit) și tradițiile locale ale Țării Moților, în special târgul anual de fete de pe Muntele Găina, ca manifestare socială și culturală.