(untitled) (PANGEEA, 2025)
Dezvoltarea durabilă este forma de creştere economică care satisface nevoile societăţii în termeni de bunăstare pe termen scurt, mediu şi lung. Ea se fundamentează pe convingerea că dezvoltarea trebuie să răspundă nevoilor prezente fără să pună în pericol pe cele ale generaţiilor viitoare. Activitatea oamenilor de ştiinţă conduce la înţelegerea din ce în ce mai profundă a unor fenomene precum schimbările climatice, accelerarea ritmului de consumare a resurselor şi degradarea mediului înconjurător. În elaborarea strategiilor de dezvoltare pe termen lung este necesară luarea în considerare a acestor fenomene; ştiinţa trebuie să aibă un rol din ce în ce mai important în asigurarea dezvoltării durabile prin creşterea eficienţei utilizării resurselor, dezvoltarea de tehnologii ecologice, de productivitate ridicată şi cu consumuri materiale şi energetice reduse, identificarea unor noi resurse etc. Ştiinţa trebuie privită ca o componentă esenţială în procesul de restructurare a societăţii şi economiei pentru asigurarea dezvoltării durabile. Evaluarea ştiinţifică a condiţiilor actuale şi a perspectivelor potenţiale, bazată pe inovaţiile ştiinţifice existente şi în curs de dezvoltare, trebuie să stea la baza procesului de elaborare a politicilor de dezvoltare. De aceea este necesară creşterea susţinută a productivităţii în activitatea ştiinţifică. În conformitate cu concluziile Conferinţei Internaţionale privind Agenda Ştiinţei pentru Mediu şi Dezvoltare (ASCEND 21) putem concluziona că principalele direcţii de acţiune ar putea fi: 1) Dezvoltarea bazei ştiinţifice a managementului durabil; 2) Creşterea nivelului cunoştinţelor ştiinţifice; 3) Îmbunătăţirea calităţii evaluărilor ştiinţifice pe termen lung; 4) Dezvoltarea capacităţii şi capabilităţii ştiinţifice.