(untitled) (PANGEEA, 2025)
Acest articol analizează sursele și mecanismele poluării atmosferice în zona Zlatna provocate de activitățile industriale de prelucrare a minereurilor de cupru, evidențiind rolul gazelor metalurgice și al prafului generate în etapele de flotare, topire, convertire și rafinare. Sunt descrise instalațiile vechi și noi, fluxurile tehnologice și emisiile de dioxid de sulf (SO2), pulberi și alte substanțe, precum și impactul asupra aerului, solului, apelor de suprafață și freatice. Se menționează pierderi în recuperarea gazelor pentru producerea acidului sulfuric, efectele asupra mediului și sănătății populației, precum și provocările legate de eficiența echipamentelor de protecție a mediului.