(untitled) (PANGEEA, 2025)
Acest articol oferă o prezentare generală a monumentului natural Râpa Roșie, situat în versantul drept al Secasului Mare, în apropierea confluenței acestuia cu râul Sebeș, la circa 3 km nord-est de Sebeș (Județul Alba). Sunt descrise caracterele geologice și geomorfologice ale rezervației, formațiunile sedimentare neozoice, rolul eroziunii în modelarea reliefului și evoluția acestuia din eocen, oligocen și miocen. De asemenea, este discutată importanța științifică, starea de protecție ca rezervație geologică și potențialul turistic al zonei, împreună cu aspecte de management și conservare.