POTENŢIALUL TURISTIC AL TERITORIULUI ADMINISTRATIV AL ORAŞULUI CUGIR (PANGEEA, 2025)
Potrivit studiului, potențialul turistic al teritoriului administrativ al orașului Cugir derivă din resurse naturale și antropice. Resursele naturale includ relieful montan al Munților Șureanu, zona montană a orașului, circurile glaciare și lacurile glaciare, Rezervația Iezerul Șureanu (cu 20 ha total și 10 ha zonă de tampon), pajiștile alpine, flora și fauna caracteristice, precum și condițiile climatice locale; terenuri și peisaje montane oferă oportunități pentru practici de drumeție și schi. Resursele antropice includ vestigii arheologice, cetatea de la Cugir, monumente istorice, mănăstiri și satele de munte, care conferă un potențial cultural-pitoresc. În condiții de amenajare adecvate se poate stimula turismul montan, turismul de iarnă și turismul cultural, prin dezvoltarea infrastructurii, conservării mediului și valorificarea resurselor locale. Se priorizează înființarea pensiunilor agro-turistice și cabanelor în văi pentru turism de weekend, precum și promovarea destinațiilor rurale.