EVOLUŢIA ORGANISMELOR TORENŢIALE DIN DEPRESIUNEA ZLATNA CA URMARE A POLUĂRII (PANGEEA, 2025)
Studiul examinează evoluția organismelor torențiale în Depresiunea Zlatna ca efect al poluării industriale, evidențiind interrelațiile dintre geosistem, vegetație și condițiile socio-economice. Se arată cum despăduririle masive și degradarea solurilor au accelerat eroziunea și au generat badlands, ravene și modificări semnificative ale microreliefului. Analiza se bazează pe cartări detaliate ale microreliefului, comparații cu hărți geomorfologice anterioare și date hidrometrice ale râului Ampoi, pentru a corela precipitațiile cu evoluția poluării și cu activitatea industrială din 1988. Concluzia sugerează că poluarea a intensificat degradarea covorului vegetal și a ecosistemelor forestiere, contribuind la schimbări majore în geosistem și la impacte economice în mediul local.