UN PATRIOT BLĂJEAN (PANGEEA, 2025)
Abstract: Acest articol prezintă figura lui Ştefan Manciulea, patriot blăjean, cercetător şi profesor universitar, a cărui activitate ştiinţifică şi eforturile pentru afirmarea identităţii româneşti în Transilvania au fost marcate de persecuţie politică în perioada comunistă. Sunt descrise parcursul său educaţional şi profesional, contribuţiile la geografie istorică şi la Şcoala Ardelene, precum şi suferinţele suportate în închisori (Aiud, Jilava etc.) şi revenirea la viaţa civilă după eliberare. Textul sintetizează rolul său în reconstrucţia culturală din Blaj şi în memoria naţională românească.