BANATUL CERCETAT (PANGEEA, 2025)
Acest articol examinează evoluţia populaţiei româneşti din Banat în secolul al XVIII-lea, discutând referinţele lui Ştefan Manciulea şi Johann Jakob Ehrler, precum şi impactul politicilor habsburgilor sub Maria Theresia asupra demografiei, migraţiilor şi condiţiilor de trai a românilor din Banat, pe baza cercetărilor de teren, a bibliografiei citate şi a documentelor istorice analizate de autorii citaţi.