CARACTERISTICI FIZICE ŞI CHIMICE DE BAZĂ ALE SOLURILOR DIN PODGORIA TÂRNAVE (PANGEEA, 2025)
Studiu pedologic asupra solurilor din podgoria Târnave, sintetizând caracteristicile fizice şi chimice ale principalelor tipuri de sol identificate în zonă. Se prezintă morfologia şi diferenţele de textură (de la nisipo-lutos la luto-argiloasă), permeabilitatea apei, densitatea aparentă, porozitatea de aerare şi reacţia pH-ului în orizontul desfundat (aprox. 7,2–8,0). Sunt detaliate humusul, azotul total, fosforul mobil şi potasiul mobil, precum şi conţinutul de CaCO3 şi influenţa acestuia asupra clorozelor viţei de vie, în contextul conţinutului de fier uşor extractibil. Se disting grupele de sol cu limitări slabe până la severe, determinate de CaCO3 activ şi de conţinutul în argilă, precum şi soluri cu limitări puternice. Recomandările de ameliorare includ afânarea solurilor argiloase, fertilizarea adaptată, terasarea versanţilor şi combaterea efectelor clorozante ale CaCO3 activ. Rezultatele sugerează că majoritatea solurilor pot susţine o cultură normală a viţei de vie, iar măsurile propuse contribuie la ameliorarea condiţiilor în zonele afectate.