UTILIZAREA ŞI DEGRADAREA TERENURILOR ÎN DEALURILE LOPADEI (PANGEEA, 2025)
Acest articol examinează utilizarea terenurilor în Dealurile Lopadei, discutând distribuția funciară, principalele utilizări (agricultură, păduri, pășuni, vii) și potențialele efecte ale degradării terenurilor. Sunt analizate principalele procese de degradare (eroziune, eroziune areolară, aluvionare, salinizare, alunecări de teren) în contextul reliefului, al climei și a activităților antropice, precum și măsuri pentru stoparea degradării și sistematizarea terenurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.