REPERE ALBAIULIENE (PANGEEA, 2025)
Analiză despre reperele albaiuliene şi evoluţia denumirilor localităţilor din zona Alba Iulia, de la Apulum/Apulon la Bălgrad şi la Alba Iulia, cu referire la coordonate, identitate şi evoluţia urbană în contextul Daciei romane şi al istoriei medievale. Se examinează originea toponimului polis-ului, relaţia cu tribul Appulilor, şi rolul cetăţii Apulum ca sediu al Legiunii XIII Gemina, precum şi tranziţia oraşului către centrul politic, administrativ şi militar al proviniei în perioada romană şi primele veacuri medievale. Textul sintetizează evoluţia denumirilor locale, transformările politice şi administrative ale Alba Iulia de-a lungul veacurilor, până la statutul contemporan de oraş istoric în Transilvania.