CARACTERIZAREA GEOLOGICĂ A ZĂCĂMÂNTULUI DE SARE DIN ZONA OCNA MUREŞ (PANGEEA, 2025)
Acest studiu descrie caracterizarea geologică a zăcământului de sare din zona Ocna Mureş. Se evidențiază diapirismul sării, dimensiunile principale ale masivului (axa mare 900 m, axa mică 600 m; înălțime de peste 1.200 m), structura friabilă și poziția sa în cadrul bazinului Transilvaniei. Se discută despre vârsta geologică a zăcământului și despre fenomenul diapirismului, precum și despre depunerile lagunare-continentale și formarea evaporitelor de sare și gips în Miocenul inferior. De asemenea, se detaliază evoluția masivului spre un diapir vertical cu cupolă la zi, în contextul condițiilor sedimentare și al presiunilor tectonice.