CHEILE DIN BAZINUL VAII RÂMEŢULUI - ÎNTRE PROTECŢIE ŞI VALORIFICARE (PANGEEA, 2025)
Cheile Rametului din bazinul Vaii Rametului reprezintă un ansamblu de chei calcaroase cu importanță geomorfologică, turistică și speologică. Lucrarea descrie formația cheilor prin captări ale apelor în masivul calcaros, evoluția spațială a sectoarelor și potențialul turistic, precum și provocările protecției mediului și ale valorificării economice. Se evidențiază cele cinci sectoare de îngustare (Cheia de la Piatra Baltii, Cheia Pravului, Cheia Geogelului, Cheile Rametului și Cheile Manastirii) și rolul acestora în dezvoltarea turistică, alături de aspecte legate de peisaj, morfologie și speologie.