SISTEMUL ENVIRONMENTAL – ABORDARE TEORETICĂ (PANGEEA, 2025)
Acest articol propune o prezentare introductivă a conceptului de mediu în geografie, axată pe evoluţia şi conţinutul sistemului environmental. Se examinează definiţii şi interpretări ale mediului înconjurător, principiul holismului environmental, noţiunile de percepere environmentală, tranziţie, stres environmental şi impact ambiental, precum şi relaţia dintre societate şi mediul înconjurător. Discuţia subliniază necesitatea unei abordări integrate, a folosirii unei terminologii adecvate şi a unei fundamentări teoretice pentru studiile geografice ale mediului, în contextul dezvoltării aplicaţiilor geografice la scară teritorială.