IMPACTUL ANTROPIC ASUPRA SISTEMULUI ENVIRONMENTAL AL MUNŢILOR METALIFERI DE NORD-EST (PANGEEA, 2025)
Acest articol examinează impactul antropogenic asupra sistemului environmental al Munților Metaliferi de Nord-Est, generat de activități miniere, așezări umane și construcția căilor de comunicație. Se evidențiază perturbarea echilibrului natural, degradarea elementelor geomorfologice, poluarea apei și a aerului, modificările microclimatice și disfuncționalitățile componentelor ambientale sub influența activităților umane. În contextul regresului activităților miniere, se discută efectele asupra peisajului, resurselor subsolului și rețelei hidrografice, precum și impactul asupra comunităților locale. Sunt evidențiate direcții de monitorizare și management pentru atenuarea efectelor negative asupra mediului montan.