LOTURILE DEMONSTRATIVE, PUNTE DE LEGĂTURĂ ÎNTRE CERCETARE ŞI PRODUCŢIE (PANGEEA, 2025)
Acest articol prezintă Loturile Demonstrative ca verigă între cercetare şi producţie în agricultură, organizate de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Alba în colaborare cu staţiuni de cercetare şi firme producătoare de seminţe. Scopul este diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice în producţie prin organizarea a 24 de loturi demonstrative în 12 locaţii, în colaborare cu firmele Pioneer şi KWS, la mai multe specii de cultură, în special porumb. Lucrarea descrie etapele organizării: alegerea locului, lucrările de bază ale solului, semănatul, întreţinerea, recolta şi evaluarea producţiei pe parcursul vegetaţiei şi la recoltare, cu accent pe prezentarea soiurilor/hibrizilor, tehnologiilor utilizate şi impactul asupra producătorilor. Scopul principal este promovarea tehnologiilor moderne şi a sămânţei de calitate ca mijloc de sporire a producţiei şi a profitului în exploataţiile agricole.