PRETABILITATEA VALORIFICĂRII TURISTICE A RELIEFULUI MONTAN AL ZONEI BAIA DE ARIEŞ (PANGEEA, 2025)
Recuperarea turistică a reliefului montan din zona Baia de Arieş. Studiul efectuat subliniază câteva aspecte relevante referitoare la dezvoltarea durabilă și organizarea spațiului geografic din regiunea Baia de Arieş, într-o viziune nouă – prin valorificarea potențialului turistic al reliefului montan. Specificitatea geomorfologică a regiunii rezultă din asocierea spațială-morfologică pe un fond litostructural puternic fragmentat tectonic și disecat de eroziune, cu numeroase morfostructuri compuse. Potențialul turistic al reliefului montan investigat se exprimă prin varietatea morfoostructurală și peisagistică, prin complexitatea reliefului (relief vulcanic, relief dezvoltat pe șisturi cristaline, relief carstic), prin condițiile topoclimatice specifice și prin diversitatea elementelor antropice.