DIFERENTE ZONALE ALE POTENŢIALULUI GEOGRAFIC ŞI SPECIFICUL DEZVOLTĂRII TERITORIALE A JUDEŢULUI ALBA (PANGEEA, 2025)
Diferențe zonale ale potențialului geografic și a dezvoltării teritoriale a județului Alba. Fundalul geografic al județului Alba este complex, oferind un potențial geografic specific, determinat de poziția zonelor și de particularitățile sistemului de așezări umane, care influențează dezvoltarea județului. În analiză regională, potențialul de poziție poate fi împărțit în trei categorii: zonă cu potențial de poziție ridicat (avantajat), zonă cu potențial de poziție mediu și zonă cu potențial de poziție scăzut (dezavantajat). În zona cu potențial ridicat se află culoarul de vale al Mureșului și axa de transport cu magistrale feroviare și rutiere, în timp ce zonele montane și colinare cuprind aspecte importante pentru dezvoltarea regională. Valorificarea resurselor naturale, a infrastructurii și a condițiilor turistice în aceste zone este crucială pentru dezvoltarea echitabilă a județului.